Slægtsforskning på De Vestindiske Øer

Aner på De Vestindiske Øer har jeg ikke fundet antydningen af. Hovedparten af mine aner er fra Jylland, især Hjørring og Aalborg Amt, men derfor kan det være interessant at læse om andre dele af historien.

Fra Dansk Vestindien til De amerikanske jomfruøer

31. marts 1917 blev de tre danske vestindiske øer overdraget til USA, som havde betalt 25 millioner kroner. Øerne havde da været i dansk besiddelse i næsten 250 år.

De to ubeboede øer blev annekteret i 1672 (Sankt Thomas) og 1718 (Sankt Jan) af det danske selskab Vestindisk-guineisk Kompagni, mens Sankt Croix blev købt i 1733 af de franske vestindiske kompagni. Fra 30. august 1754 havde Vestindisk-guineisk Kompagni ikke længere eneret på handelen med slaver og selskabet blev solgt til den danske stat.

Hvem kan du finde oplysninger om?

Mange mænd er blevet rige på at fragte slaver fra Afrika til Dansk Vestindien for at dyrke sukkerplantagerne. Sukker og rom blev fragtet til Danmark, hvorfra skydevåben og andre industrivarer blev fragtet til Afrika som betalingsmiddel for slaver.

Det betyder, at du kan finde oplysninger om ejerne/administratorerne, søfolkene og slaverne.

Dansk Vestindien – Kilder til historien

Rigsarkivet har siden 2013 arbejdet på at digitalisere ca. 1280 hyldemeter kilder. Det har resulteret i mere end fem millioner billedfiler med dokumenter fra den lokale og centrale administration for Dansk Vestindien. Du finder dem på hjemmesiden: Dansk Vestindien – Kilder til historien.

De gode historier

Selv om du ikke har aner, som har været i berøring med De Vestindiske Øer fortæller hjemmesiden under Historien en række gode historier om danske straffefanger og slaver med usædvanlige historier. En sektion er viet til David Hamilton Jackson, som kæmpede for bedre forhold på de tre danske vestindiske øer. Du kan endvidere læse om ejendomsforhold og slavernes forhold. Nok måtte man fra 1808 ikke længere bringe slaver til eller fra øerne, men helt frem til 1848 kunne man handle med slaver internt på øerne.

Besøg hjemmesiden, som åbnes 1. marts af kulturminister Mette Bock og bliv klogere på et usædvanligt kapitel i dansk historie.

Billederne er hentet på Dansk Vestindien – Kilder til historien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.