Gode råd til begynderen udi slægtsforskning

Bloggen | Slægtsforskerskolen | Blog om slægtsforskning

Hvordan kommer du godt i gang med slægtsforskning?

Du kommer godt i gang med slægtsforskning ved at skabe dig et overblik over, hvad du ved. Datoer, årstal og steder er vigtigt at få skrevet ned. Ved du andet om de forskellige personer, så skriv også det ned.

Hvad skal du skrive ned?

  1. Det fulde navn. Ved personer, som har taget navneforandring, skriv også deres oprindelige navn.
  2. Dato og årstal. Dato og årstal for fødsel, dåb, konfirmation, vielse, død og begravelse.
  3. Sted. Stedet hvor begivenhederne finder sted er meget vigtigt at få med. I Danmark er de fleste arkivalier inddelt efter sted.

Hvem skal du finde oplysninger om?

Det bestemmer du helt selv

  1. Mange begynder med sig selv, ægtefælle, børn, svigerbørn, børnebørn og deres ægtefæller og børn. Altså dem som man har et nogenlunde kendskab til.
  2. Herefter kan du skrive de oplysninger, du har om dine forældre, søskende og deres familier.
  3. Har du oplysninger om dine bedsteforældre og oldeforældre, skriver du også dem ned.

Du kan skrive oplysningerne ned på et stykke blankt papir eller hente skemaer her: www.landsarkivetkbh.dk/genealogi/download/aneprint.htm. En anden mulighed er at skrive oplysningerne ind i et slægtsforskningsprogram. Det kan du læse mere om i et senere indlæg. I første omgang drejer det sig om at finde de grundlæggende oplysninger på den nærmeste familie. Dig selv, dine forældre og bedsteforældre.

Hvor finder du oplysningerne?

  1. Hukommelsen og din kalender.
  2. Spørg andre i familien. Det kan være søskende, forældre, deres søskende og ægtefæller. Har du ikke meget familie tilbage, så er der måske venner til dine forældre, som kan hjælpe.
  3. Find gamle attester.

Dagens vigtigste råd

En sidste ting. Når du har skrevet alle de oplysninger ned, du har kunnet finde, så gennemgå dem og sørg for at skrive stedet ned. Det er nævnt tidligere, men det er vigtigt, og i den indledende fase virker det ikke så vigtigt for alle. Der findes omkring 2.200 sogne i Danmark. Det er derfor rart at begynde i det rigtige. Det er ikke så uoverskueligt, så længe vi har en konkret dato at gå efter, men når du kommer tre generationer længere tilbage, så kender du sandsynligvis ikke datoerne, men må tage udgangspunkt i sognet og et formodet årstal.

De sidste gode råd til begynderen udi slægtsforskning

Du kan købe Slægtsbog - udfyld den selv, hvis du gerne vil have samling på dine nærmeste aner. Der er plads til og med tipoldeforældrene.

Slægtsforskning på nettet udkommer i marts 2017 i en 3. revideret udgave. Den indeholder beskrivelse af mange gode hjemmesider. Den er særligt god til begynderen og letøvede.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få inspiration til din slægtsforskning.

 

Har du gode råd til begynderen, er du velkommen til at dele dem i kommentarfeltet.

Links virkede, da de blev lagt op.

 

2 Replies to “Gode råd til begynderen udi slægtsforskning”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.