Klæder skaber folk

Klæder skaber folk siger det gamle ordsprog, men hvor går vi hen, hvis vi gerne vil vide noget om tøj i tidligere tider?

Tøj på kroppen er en webudstilling, lavet af Kulturhistorisk Museum Randers, som viser eksempler på tøj fra 1730 til 1980.

På hjemmesiden dragt.dk er der henvisning til en række dragtsamlinger. Se om der noget i nærheden af din bopæl og brug det som anledning til at besøge et nyt museum. Fordelen ved at besøge et museum er, at man kommer hjem med nye indtryk.

Hjælp til tøj nævnt i skifter

Textilnet.dk er særligt brugbart, når man læser skifter, for der er ofte nævnt klæder, beklædningsgenstande eller stoffer, som vi ikke umiddelbart genkender. Man kan godt studse, første gang man støder på en forfar som efterlader en vadmelskjol. For det betyder ikke, at forfar gik med dametøj. Som du kan læse på Textilnet.dk, så er kjol (staves også kiol i skifterne) udviklet af ordet kjortel og nogle steder er mandsdragten delt i tre: kjol, vest og bukser. Man kan også have en vadmelstrøje under en kjol, hvis det var det, man havde behov for. Det er bevaret i udtrykket kjole og hvidt. I øvrigt var først i slutningen af 1700-tallet, at man begyndte at betragte en kjole som en beklædningsgenstand til kvinder, og man gik over til at taler om frakke i stedet for kjol, når det var til mænd.

Vadmel? Hvad er det nu det er? Det er groft vævet stof af uld, som var meget brugt på landet skriver ordnet.dk. Ordbog over det danske sprog (ordnet.dk) kan også være din ven, når du støder på gamle ord og vendinger.

Når formoder efterlader et sort raskes forklæde vil man gerne kunne finde frem til, at rask er et let uldent tekstil i dårlig kvalitet.

Textilnet.dk er meget grundigt.

Artiklen om Madrastørklæder fortæller i deres kilder, hvor ordet optræder, men også i hvilke kilder ordet ikke optræder. Madrastørklæder er i øvrigt tørklæder fra de indiske byer Madras og Paliacate ”som nu kaldes Chennai og Pulicat, de ligger begge i delstaten Tamil Nadu, som tidligere også kaldtes Madras.”

Hvordan gik du klædt som barn?

Ved dine børnebørn, hvordan du gik klædt som barn og ung? Husk at skrive det ned.

Vil du udfylde din egen slægtsbog, så køb Slægtsbog – udfyld den selv.

Send mail til bog@slaegtsforskerskolen.dk

Sådan ser Slægtsbog - udfyld den selv ud inden i.
Sådan er en siden opbygget i Slægtsbog – udfyld den selv. Nem at finde rundt i og nem at se, hvor du skriver farmor eller morfars far ind, og hvilken generation, de hører til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.