Danske slægtsforskere og 1. verdenskrig

Har danske slægtsforskere og 1. verdenskrig noget med hinanden at gøre, når Danmark var neutralt? Måske har du aner fra Sønderjylland eller måske vil du gerne vide mere. Sidst i artiklen er link til fotos; flest mænd men også kvinder.

Baggrund

I 1914 udbrød 1. verdenskrig den 28. juli da Østrig-Ungarn erklærer Serbien krig. Anledningen var at den østrig-ungarske ærkehertug Franz Ferdinand og hans hustru Sophie Chotek var blev skudt i Sarajevo.

Den lokale krig udviklede sig til en verdenskrig, hvor Centralmagterne: Østrig-Ungarn, Bulgarien, Tyskland og det Osmanniske Rige stod på den ene side, men ententemagterne stod på den anden. Ententemagterne var Belgien, Storbritannien (inkl. Kolonier), Frankrig, Grækenland, Italien, Japan, Montenegro, Portugal, Rumænien, Rusland, Serbien og USA.

Danmark, Norge og Sverige holder sig neutrale under 1. verdenskrig. Landenes neutralitet bekræftes ved et møde i Malmø, hvor de tre konger deltager.

11. november 1918 sluttede Den store Krig. 1939-45 kom en ny verdensomspændende krig, og Den store krig kaldes derfor 1. verdenskrig.

Danskere i 1. verdenskrig?

Tabet af Nordslesvig/Sønderjylland i forbindelse med den anden slesvigske krig i 1864 betød, at

30.000 dansksindede sønderjyder måtte deltage i 1. verdenskrig på tysk side. Omkring 5.300 mænd fra det sønderjyske område faldt i tysk krigstjeneste.

I Mindeparken i Aarhus er der et monument for faldne sønderjyder og danske frivillige i allieret tjeneste. På mindemuren er nævnt 4.140 navne i alfabetisk orden. Lars Erik Bryld har udarbejdet en liste

 

Hvor finder du mere viden?

Museum Sønderjylland har lavet en hjemmeside Den Store Krig 1914-1918 som indsamler og formidler historie fra arkivalier og fotos, så den giver mange gode oplysninger om 1. verdenskrig set fra Sønderjylland.

 

Foreningen af Dansksindede Sønderjyske Krigsdeltagere (D.S.K) blev oprettet i 1936. Sønderborgafdelingens medlemskort er afleveret til Rigsarkivet. Du finder deres medlemskort indscannet. Mange indeholder foto. Foreningen udgav en række årbøger, som er scannet ind.

 

Mindeblade for faldne indeholder en kort biografi over de sønderjyder, som faldt i 1. verdenskrig. Du finder dem tastet ind på Rigsarkivets hjemmeside:

På Museum Sønderjylland kan du finde en liste over faldne og savnede i 1. verdenskrig med tilknytning til Sønderjylland. Listerne er sorteret efter navn, fødested, bopæl, dødsdato og militærenhed.

På Rigsarkivet er der indtastet 7.303 kartotekskort med sønderjyder i allieret krigsfangelejr. Du kan også se diverse lister på Museum Sønderjyllands hjemmeside.

 

Rigsarkivets samling med kilder fra Sønderjylland og hertugdømmerne bliver opdateret løbende, måske du finder andet, som har din interesse.

 

Søslaget ved Jylland

I Thyborøn åbnede man i 2016 dørene for Sea War Museum. Museet er helliget 1. verdenskrig i Nordsøen, med hovedvægt på Jyllandsslaget. Verdens største søslag fandt sted den 31. maj og 1. juni 1916. England og Tyskland havde mere end 50 slagskibe og krydsere, heraf mistede de tilsammen 25 skibe. Omkring 9.000 mænd døde i slaget.

 

Den spanske syge hærgede i Danmark i oktober og november 2018, og du kan læse om den i et tidligere blogindlæg.

Film, fotos og europæiske kilder

Det danske Filminstitut har digitaliseret over 50 timer film fra årene 1914-18. Du kan se et udvalgt på Det danske Filminstituts hjemmeside.

European Film Gateway (EFG) samler 16 europæiske filmarkiver. Du kan se deres samling på deres hjemmeside.

Europeana har lavet en særlig samling af fotos og kopi af skriftlige kilder på deres hjemmeside. Her finder du kilder fra hele Europa. Søger du f.eks. på Verdun finder du portrætfotos, fotos af genstande, dokumenter og breve. På Europeana er her også fotos af kvinder. Søger du på Hansen finder du blandt andet et foto af skolekøkkeninspektrice ved Københavns Kommune Eline Hansen. Er du kun interesseret i at se de fotos, som Det kongelige Bibliotek har bidraget med, kan du se dem her.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, hvis du ønsker at modtage inspiration til din slægtsforskning.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.