Ildebrand og tordenvejr

Til min overraskelse er ildebrand og tordenvejr en del af min families historie den 20. og 21. august 1900. Lynet slår ned to dage i træk.

Historien

Peder Damsgaard lejede Tiphuset af Lars Pedersen Guldager. Tiphuset eller Tippen lå i Faarup, Saltum Sogn, Hjørring Amt.

Tordenvejr kulminerer den 20. august kl. halv seks om eftermiddagen, hvor lynet slår ned i Tippen. Indsidder Peder Damsgaard arbejdede i Saltum Torp, da ildebrand bryder ud. Da han opdager røgen, løber han op på en bakke for at se, hvor den kommer fra. Han løber straks hjem for at redde, hvad der kunne reddes. Et gulv med rug, der nyligt var blevet kørt ind, og noget indbo blev reddet for luerne. Vestrupgaards brandsprøjte kom til, men kunne intet udrette.

Hun var nedbrændt ved 7-tiden. Alt var jo tørt og havde let ved at fænge. Peder Damsgaard er ugift. Hans løsøre var, efter forlydende, ikke forsikret.

Huset, der var meget gammelt, ejedes af gårdejer Lars Pedersen Guldager, Faarup.

Oppe i Saltum by troede man, det var et fartøj, der brændte. ”Tippen” ligger nemlig ude i Klitten – kun et lille stykke fra havet.

Næste eftermiddag sad taksationsmændene hos Lars Peter Pedersen på Guldagergård for at vurdere, hvad der tilkom ham i erstatning for det brændte i huset, slog et lyn ned i stuehuset, som staks var i brand over det hele, og der blev kun reddet nogle sengeklæder og nogle få møbler.

Det var et held, at brandsprøjten endnu ikke var kommen langt bort fra gården; thi derved blev det muligt at redde udhusene.

En pige, som opholdt sig i køkkenet, da nedslaget fandt sted, blev bedøvet og bares ud som død, men kom til live igen.

Hvor fandt jeg historien om ildebrand og tordenvejr?

Mediestream kan du læse nogle af Statsbibliotekets aviser online. Mere end 5,6 millioner avissider kan du læse og søge i hjemmefra. På visse biblioteker får du adgang til mere end 28,6 avissider. Se mediestreams liste over aviser på deres hjemmeside. Den dækker hele Danmark, og der kommer løbende nye titler til.

Vær opmærksom på, at du hjemmefra kun kan søge i materiale, som er mere end 100 år gammelt.

Hvordan fandt jeg historien om ildebrand og tordenvejr?

Jeg ville vide, om min familie havde været omtalt i aviserne. Jeg søgte på Lars Peder Guldager og hakkede af i Søg kun i det, du har adgang til. Ud over at være navnet på en gård i Saltum, som min tipoldefar tog navn efter i 1905, så er der flere lokaliteter i Jylland med navnet: Guldager, der sågar et helt sogn i Ribe Amt.

Jeg fik flere en 440 resultater, da søgte på Lars Peder Guldager og ved at se på de første hits, kom jeg i tanke om, at jeg skulle have indsnævret min søgning, så jeg ikke fik aviser med ”forkerte” Guldager.

Jeg tilføjede derfor Saltum til min søgning og søgte på: Lars Peder Guldager Saltum. Nu fik jeg kun 33 hits. Det gjorde det mere overskueligt og mere sandsynligt, at min tipoldefar er nævnt i nogle af de 33 hits. Hit nummer to havde en titel, jeg ikke rigtig kunne tyde: ”Tøriienøcjr og Zldtbrand.”. Jeg klikkede på titlen og kom ind på avissiden. Dine søgeord er markeret med gult, så det er nemt at se, hvor man skal kigge. Her fandt jeg ud af, at titlen rettelig er ”Tordenvejr og Ildebrand”.

Til alle tider er det en forfærdelig ulykke, når et hjem brænder ned, så jeg ville undersøge, om der var skrevet andet om branden.

Herefter søgte jeg på ordene brand og tippen i perioden 20. august til 20. september 1900. Her fandt jeg en omtale i Nordjyllands Arbejderblad, hvor der også står, at en kone blev lammet i den ene side!

Eksempel på søgning i Mediestream, da jeg ledte efter artikler om ildebrand og tordenvejr i Tippen.
Eksempel på søgning i Mediestream, da jeg ledte efter artikler om ildebrand og tordenvejr i Tippen.

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, så du modtager tips og tricks til din slægtsforskning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.