Slægtsforskning på nettet – 3. udgave

3. udgave af ”Slægtsforskning på nettet” udkommer i slutningen af marts på forlaget Libris. Som de to første udgaver er den skrevet af Kathrine Tobiasen og Gitte Christensen.

Mange vigtige kilder er tilgængelige på nettet. Begynderen og den letøvede vil have slægt af at læse Slægtsforskning på nettet. Bogen er endnu ikke kommet ud på bibliotekerne, men vil snart kunne bestilles. Vil du gerne købe dit eget eksemplar, kan det købes ved forlaget Libris.

Slægtsforskning på nettets indhold

Du får et kapitel om kilder og kildekritik. Slægtsforskning er en dejlig hobby, som interesserer mange, og det er muligt at finde mange oplysninger på diverse hjemmesider. Det er klogt at undersøge om de oplysninger man finder nu også er korrekte.
Kirkebøger og folketællinger er grundigt beskrevet, at de bygger skelettet i vores slægtstræ. Disse kilder giver os de rå data og relationerne mellem familiens forskellige medlemmer. Der er henvisning til en lang række hjælpemidler som Krabsens Stednavnedatabase.
Slægtsforskningsprogrammer er uundværlige, så der er også et kapitel om, hvad et slægtsforskningsprogram kan. Slægtsforskning på smartphone og tablet er der også et lille kapitel om.
Rigsarkivet og andre arkiver er nævnt, så man kan besøge arkiverne. Der er også en kort beskrivelse af kilder som skøder, fæsteprotokoller og lægdsruller.

Skal du købe Slægtsforskning på nettet?

Har du ikke 1. eller 2. udgave, så ja. Den er fyldt med gode råd og henvisninger til gode hjemmesider. Har du en af de to første udgaver og bruger dem stort set aldrig, så får du nok heller ikke brugt 3. udgaven, men har du brugt din egen meget og gerne vil have en opdateret udgave, så vil du have glæde af denne nye udgave.

Har du 1. udgave

Der er sket meget siden 2012. Rigsarkivet har fået ny hjemmeside og ny struktur (èt Rigsarkiv med flere afdelinger, ikke landsarkiver som de hed tidligere). Alene det betyder store ændringer i bogen. Har du ikke planer om at skifte slægtsforskningsprogram og er du ligeglad med slægtsforskning på smartphone og tablet, så lån evt. bogen på biblioteket før du køber.

Har du 2. udgave

Den vigtigste ændring siden 2014, er Rigsarkivets ændrede hjemmeside, som nævnt under 1. udgaven. Mange centrale kilder er tilgængelige via Rigsarkivets hjemmeside, de nævnes perifert. Det vil kræve en større bog at komme ind på dem, eller læs Slægt&Data, som har gode artikler om en lang række artikler om kilder med relevans for slægtsforskere. Det nye er kapitlet om slægtsforskning på smartphone og tablet. Er du i tvivl om du skal købe eller ej, så lån bogen på biblioteket før du beslutter dig.

Brug for en slægtsbog?

Vil du gerne have en slægtsbog, som du selv kan udfylde, så læs om Slægtsbog – udfyld den selv. Ellers vil jeg anbefale, at du får et slægtsforskningsprogram. Du kan læse mere om slægtsforskningsprogrammer i bogen Slægtsbog på nettet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.