Sorte brude

Når man ser bryllupsfotos fra før anden verdenskrig vil mange brude være klædt i sort.

Det skyldes ikke, at de bærer sorg eller er gravide og dermed ikke jomfruer. Det er af praktiske årsager.

Hvorfor sort brudekjole?

Af sy eller få syet en kjole, som man kun brugte én gang var fjollet, når man kun havde få kjoler at skifte mellem. Derfor valgte de fleste at blive gift i en sort kjole, for den kunne man bruge som pæn kjole de næste mange år.

Den sorte farve til festbrug kender vi også fra i dag. I 1926 præsenterede den franske modeskaber Coco Chanel den lille sorte kjole. Den gik til knæene og var enkel i sin udformning. Det er interessant, at det kommer frem på et tidspunkt, hvor hvide brudekjoler bliver mere almindelige.

Hvorfor ikke hvid brudekjole?

Hvidt stof har været upraktisk. Det har sikkert været vanskeligt at skaffe hvidt stof og hvis man kunne, har det sandsynligvis været dyrt. Når jeg tror det, skyldes det, at der ikke er nogen plantestoffer til at farve det hvidt. Hvis du ved noget andet, vil jeg meget gerne vide det. Forestil jer i øvrigt at holde en hvid kjole hvid gennem mange år, hvor man ikke kunne smide sin kjole i vaskemaskinen men vaskede med håndkraft.

Det kræver en vis velstand at anskaffe en kjole, som kun bliver benyttet en gang, og det var de færreste, som havde råd til.

Brudekjolens farver i historien

Man tog sin bedste kjole på. En artikel på Kristendom.dk fortæller, hvordan hvide eller lyse brudekjoler blev brugt fra omkring år 1800 blandt landets overklasse. Fra slutningen af 1800-tallet bruger borgerskabet hvide brudekjoler. Det spreder sig ud over landet og fra besættelsen er hvidt den dominerende farve på brudekjoler. Det er forskelligt fra egn til egn og familie til familie, hvornår man gik fra sorte brudekjoler til hvide brudekjoler.

Din families historie

Find fotos frem og undersøg, hvordan bryllupskjolerne ændrede sig gennem tiden i din familie. Der er mange ting, du kan studere:

 • Hvilken farve har brudekjolen?
 • Bærer bruden slør?
 • Bærer bruden en buket eller andre blomster?
 • Hvordan er gommen klædt?
 • Har du gruppefotos fra brylluppet, hvordan er de øvrige gæster klædt?

Overvej, hvad der er normalt på forskellige tidspunkter, og hvad der ændrer sig over tid.

 

Billedet tilhører Skodborg Hjemstavnsarkiv. Det er det taget i 1905 på Lundsgaard, Lundsgårdsvej 10.

7 Replies to “Sorte brude”

 1. Mig bekendt brugte de hvide forklæder, hvilket ikke er særlig praktisk, hvide særke, skjorter, hoser mm i landbefolkningen. Prøv at se på nogle af de malerier Rasmus Christensen har lavet.
  Så at man har undgået det hvide af praktiske oversager som brudekjole, tænker jeg ikke er grunden.

 2. Jeg kender desværre ikke maleren Rasmus Christensen. Der, hvor jeg kommer fra blev der først asfalteret i 1950’erne. Jeg ville nødig være den husmor, som skulle holde lange hvide kjoler eller nederdele rene for skidt, men du har ret, der har været benyttet hvidt eller lyst stof. Jeg mener at have set lyse knæbukser, når vi taler om egnsdragter.

 3. man kan gøre stof f.eks. hør mere hvidt ved at lægge det i amoniak, som laves af urin. Farverne i gamle dage var kendt for at lugte fælt, og have røde arme,

 4. Jeg kom til at tænke på de sorte brudekjoler måske havde forbindelse med 1700-tallets kvindehuer. De unge ugifte piger havde blpmstrende stofhuer med bånd i flere farver. Ved bryllup blev de danset ud af de unges gruppe og ind i de giftes rækker og brude fik den gifte kones sort hue på. Min mormor blev gift i 1909 og havde sort kjole og hvidt slør. I 1950-erne hed det sig at gravide brude ikke måtte være hvude og vi var mange, der var lyseblå brude.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.